Barion Pixel
Skip to content

Dekupázs: A kreatív papírművészet

ReDesign with PrimaDekupázs selyempapír - Parisian Bloom Haven

Képzeld el, hogy egy régi, unalmas tárgy új életre kelhet a kezed ügyességével és egy kis kreativitással. Ez az, amit a dekupázstechnika lehetővé tesz: egy egyszerű technika, ami csodákat művel a hétköznapi tárgyakkal.

Mi is az a dekupázs?

A dekupázstechnika eredetileg a XVIII. század óta létezik, és azóta világszerte népszerűvé vált mint kreatív hobbi. Egyszerűen fogalmazva, a dekupázs egy olyan művészeti eljárás, amelyben papírral vagy textillel borítjuk egy tárgy felületét, majd ragasztóval fixáljuk azt. Nagyon kedvelt technika, hiszen könnyen elkészíthető, különösebb kézügyesség sem kell hozzá, és nagyon sok felületen alkalmazható (fa, papír, üveg, cserép, gipsz, viasz).

Redesign with Prima "Meadow View Farm"

Hogyan díszítsük bútorainkat, dísztárgyainkat dekupázspapírral?

  1. Válassz egy tárgyat: Ez lehet bármi, például egy fa doboz, egy kerámia váza, vagy egy komód fiókjainak az eleje.
  2. Készítsd elő a felületet: A sikeres dekupázshoz fontos, hogy a felület tiszta és sima legyen. Szükséged lehet némi világos színű festék, hogy a mintád érvényesülni tudjon.
  3. Vágd ki a mintát vagy használd az egészet: Válaszd ki a papírt, amit fel szeretnél használni, majd vájd ki belőle a kívánt mintát, ha szükséges. Lehet ez egy virág, egy állat, vagy akár absztrakt minta is.
  4. Ragaszd fel a mintát: Használhatsz dekupázs ragasztót, de tökéletes választás a Vintage Paint Ultra Matt Lakk is. Ezekkel rögzítheted a mintát a tárgy felületére. Ügyelj arra, hogy ne legyenek ráncok vagy buborékok a papíron.
  5. Zárd a felületet: Amikor a ragasztó vagy lakk megszáradt, vékony rétegben kend át a felületet ismét lakkal. Ez védi a mintát és a tárgyat is, valamint ragyogóvá teszi a végeredményt.

Webáruházunkban különböző minőségű dekupázspapírokat találsz.

ReDesign with prima Dekupázs fiber - sepia rainforest

Mi a különbség a rizspapír, selyempapír és fiber papír között?

  • Rizspapír: Vékony, áttetsző papír, amely könnyen formázható és áttetsző hatást kölcsönöz a dekupázs műveknek.
  • Selyempapír: Puha, textúrált papír, amely szép színátmeneteket és részleteket hoz létre a munkában.
  • Fiber papír: Erős, vastag papír, amely tartósabbá teszi a dekupázst és alkalmasabb nagyobb tárgyakhoz.

Bármelyik papírt is választod, a kulcsfontosságú az, hogy olyat válassz, amely megfelel az elképzeléseidnek és a munkádhoz.

Ha szeretnéd megnézni, hogy hogyan is kell ezt a nagyszerű technikát kivitelezni, katt ide!

Képek forrás: https://www.redesignwithprima.com/