Barion Pixel
Skip to content

Wax vagy lakk? Melyiket mire használhatod?

Wax és lakk

Wax és lakk

Ezzel a bejegyzéssel azoknak szeretnénk segíteni, akik még csak most vágnak bele a bútorfestés rejtelmeibe. Számukra a felületzárás, wax és lakk szavak sok esetben ismeretlenül csengenek. Az ugyanis nem kérdés, hogy a festett felületet zárni kell valamivel, mivel a festék önmagában sérülékeny!

De az már sokkal gyakrabban vetődik fel, hogy waxot vagy lakkot használjunk a krétafestékkel festett felületek zárására.

Nézzük, hogy melyik milyen tulajdonságokkal bír.

Vintage Paint Antique wax

A Vintage Paint festékkel festett bútorok felületének zárására tökéletes választás az ANTIQUE WAX bútorviasz, hiszen alapvetően ehhez a festékhez fejlesztették ki. A hagyományos receptúra alapján készülő, és kizárólag természetes összetevőket tartalmazó Antique wax használatával gyönyörű matt, selymes felületet kapunk.

Ezenfelül a viaszok megóvják a festett felületet és víztaszítóvá teszik azt, így könnyedén tisztán tarthatóak.
A viaszok felhordására használhatunk rongyot vagy ecsetet. 30 perccel a felhordás után a felület tiszta, puha rongy segítségével polírozható, ám ez nem szükséges, ha matt felületet szeretnénk.

A Vintage Paint Antique waxok BARNA, FEKETE, VILÁGOS BARNA, BRONZE, Champagne, Old Lead, Silver, FEHÉR, SZÍNTELEN és GYÖNGYHÁZ színekben érhetőek el, valamint 3 féle kiszerelésben. A 35 gr -os kisebb festéshez, 300 ml-es nagyjából 15 nm-re, az 1 literes pedig kb. 50nm-re elegendő.

Használatukkal könnyedén elérhetjük a régi bútorokra jellemző rusztikus, antikolt hatást.

Vintage Paint Ultra matt lakk

A környezetbarát, vízbázisú VINTAGE PAINT ULTRA MATT LAKK a jelentősebben igénybe vett, sokat használt, valamint vizes helyiségben lévő felületek zárására kiválóan alkalmas, ilyenek például a padló, a lépcsők, konyha-, fürdőszoba- és kültéri bútorok. Továbbá alkalmazhatjuk fényes felületek mattítására is, különösebb előkészítés nélkül.

A tökéletes védelem érdekében 2-3 vékony réteget javasolt felhordani. Az egyes rétegek felhordása között hagyjunk minimum 4 óra száradási időt. Az utolsó lakkréteg felhordása után 4-5 óra elteltével lesz a felület teljesen száraz (20 °˙C-on)
A 700 ml-es doboz tartalma hígítás nélkül 10-12 m2 lakkozására elegendő, mely függ a felület porózusságától, továbbá a felhordott rétegek vastagságától is.

A természetes anyagokat tartalmazó Vintage Paint Ultra matt lakk egyedülálló a piacon, tökéletesen matt felületet eredményez. Ezenkívül nagyon könnyű vele dolgozni.

Összeségében fentiekből megállapíthatjuk, hogy mikor melyiket használjuk az dönti el, hogy a krétafestékkel festett felület mekkora igénybevételnek van kitéve. Ha jelentősebb akkor válasszuk a lakkot, ha pedig kevésbé akkor meg a waxot.

Esetleg még mindig bizonytalan vagy, keress bennünket bátran, és segítünk a döntésben!

Szeretettel:

Andi és Regi