Barion Pixel
Skip to content

Bútorfestés krétafestékkel kezdőknek 10 egyszerű lépésben

Az elmúlt pár évben egyre többen választják hobbijuknak a bútorfestést, hiszen bútort festeni nagyszerű dolog.
Mindenki számára mást ad azon túl, hogy gazdagodik egy egyedi darabbal. Nekünk ez az elfoglaltság segít kikapcsolódni, feltöltődni és lelassulni a mindennapi rohanásban, és nem utolsó sorban jó néhány bútor így megmenekülhet a kidobástól, kaphat új kinézetet, és talán még új funkciót is.
Mi a festéshez krétafestéket használunk, amely természetes összetevőket tartalmaz, környezetbarát, és gyerekbútorok festésére is alkalmas. Nincs kellemetlen szaga, így zárt térben is festhetünk vele. Használatával könnyedén elérhetjük azt a matt hatást, ami a régi bútorok sajátossága.
A vízbázisú a holland Vintage Paint krétafesték kiválóan tapad szinte minden felületen, lehet az akár fa, üveg, fém, műanyag vagy laminált felület. Mindegy, hogy mit választunk a lépések ugyanazok.
Ezzel a bejegyzéssel azoknak szeretnénk segíteni, akik még csak kacérkodnak a bútorfestéssel. 10 egyszerű lépésben megmutatjuk, hogy egyáltalán nem ördöngösség, és bátran belevághatnak. Nézzük lépésről-lépésre!


1. LÉPÉS: A FESTENDŐ DARAB KIVÁLASZTÁS
A krétafestékkel való festés során talán ez az egyik legnehezebb feladat. A másik a szín kiválasztása, aztán a többi már gyerekjáték. 😊
Ne feledjük, hogy az elkészült darab csak annyira lesz jó, mint az alap, amivel kezdtünk. Ha a bútorunk szerkezetileg ingatag, karcolások, nagyobb hibák vannak a felületén, akkor ezeket ki kell javítanunk, feltéve ha tudjuk. Ha nem boldogulunk a feladattal, kérjük szakember segítségét.  
Fontos, hogy az esetleges javításokat még a tisztítás és festés megkezdése előtt elvégezzük. Mi most egy virágtartó állványt választottunk, aminek meglehetősen unalmas volt már középbarna színe.

2. LÉPÉS: A KRÉTAFESTÉK SZÍNÉNEK KIVÁLASZTÁS
holland Vintage Paint színpalettája 57+3 csodálatos színt kínál, így a feladat egyáltalán nem egyszerű. A színek szépen harmonizálnak egymással, ezért nagyon jól kombinálhatók. 

Továbbá, ha nem találjuk meg az áhított színt mi magunk is kikeverhetjük a meglévő színekből. Ezúttal mi is kevert színt választottunk, nah nem azért, mert egyik bekevert szín sem lett volna jó, hiszen imádjuk mindet, de februárban a Vintage Paint dán központi facebook oldalán Andi meglátta és beleszeretett a Light blue színbe, mely a Dusty blue és a French beige 1:1 arányú keveréke. Gondoltuk itt a ragyogó alkalom, hogy kipróbáljuk.
A keverés a festékmixerrel nagyon egyszerű. 50-50 ml festéket mértünk ki mindegyik színből és nagyon alaposan összekevertük.

3. LÉPÉS: ELŐKÉSZÜLETEK
A festéshez az alábbi kellékekre lesz szükségünk:

4. LÉPÉS: A BÚTOR TISZTÍTÁS
A felületek portalanítása és zsírtalanítása elengedhetetlen! Különben a krétafesték nem fog megfelelően tapadni. Mivel a virágtartó folyamatosan takarítva volt, és ehhez nem használtunk zsíros, olajos takarítószereket, így csak sima konyhai nedves törlőkendővel töröltük át alaposan, majd pedig tiszta vizes törlőruhával eltávolítottuk az esetleges vegyi anyag maradványokat.
Fontos!!!
Ha a bútor nagyon koszos, zsíros, akkor ennyi nem lesz elég. Ebben az esetben konyhai mosogatószeres vízzel mossuk le alaposan a felületeket, akár többször is! Végül ekkor is tiszta vizes lemosással fejezzük be a tisztítást.

5. LÉPÉS: AZ ELSŐ RÉTEG KRÉTAFESTÉK FELHORDÁS
A Végre eljutottunk az első ecsetvonásokig. Tudjuk, hogy hosszadalmasnak tűnt az idáig vezető út, de az első négy lépés nagyon fontos, hogy a végén elégedettek legyünk az eredménnyel. Óvatosan nyissuk ki a festék dobozát, hogy ne sérüljön a doboz pereme és a kupakja. Nagyon hasznos eszköz erre a festéknyitó. Alaposan keverjük fel a festéket a keverőpálca segítségével, hogy a különböző összetevők jól elkeveredjenek egymással. Majd kezdődhet a festés. Határozott csuklóból jövő mozdulatokkal fessünk. Ne „csiszatoljunk”, mert tönkre tesszük az ecsetet, és a felületünk sem lesz szép. 😊 Figyeljünk az élekre, hogy ne legyen vastagabban a festék sehol sem. Ha véletlenül nem vesszük észre, és már megszáradt, akkor nagyon finom csiszolópapírral távolítsuk el a felesleget.

A holland Vintage Paint krétafesték 30 perc múlva porszáraz. A következő réteg felfestése előtt 1 óra száradási időt hagyjunk. A két réteg festése között az ecsetet tegyük mindig légmentesen lezárt műanyag zacskóba.

6. LÉPÉS: MÁSODIK RÉTEG
A második réteg felhordása előtt győződjünk meg róla, hogy valóban megszáradt-e az első réteg. Általában, ha magas a levegő páratartalma akkor előfordulhat, hogy az 1 óra nem lesz elegendő. A második réteg festése ugyanúgy történik, mint az első rétegé.

7. LÉPÉS: DÍSZÍTÉS
A bútorunkat díszíthetjük stencilezéssel, 3D, esetleg „szárazecset technikával”, csiszolással. Bár nagyon szép hatást lehet elérni a felsorolt technikákkal, azt azért mindenképpen tartsuk szem előtt, hogy néha a kevesebb több, és a mintának nem feltétlenül kell „leugrania” a bútorról. Az is fontos, hogy a díszítést még a viaszolás előtt készítsük el. Ám ez a lépés akár el is hagyható, ha csak sima festett bútort szeretnénk.
Mi most egy kis szöveget stencileztünk az egyik lábra, és szárazecset technikával antikoltuk a virágtartót.

8. LÉPÉS: VIASZOLÁS/WAXOLÁS Zárásként a krétafestékkel festett bútor felületét átlátszó bútorviasszal kenjük be vékonyan. A bútorviasz felhordására használhatunk ecsetet, szivacsot vagy akár rongyot is. Mi az ecsetet részesítjük előnyben, csak nehezen hozzáférhető helyeket alkalmazunk szivacsot. 30 perc elteltével a felületet tiszta, puha rongy segítségével polírozhatjuk, ha fényes felületet szeretnénk. 

9. LÉPÉS: ANTIKOLÁS SÖTÉT VIASSZAL Tulajdonképpen ez a lépés is kihagyható, ha nem akarjuk, hogy a bútorunknak régies, patinás kinézete legyen. Sötét viasz segítségével antikolhatjuk a darabunkat. Ezt is felhordhatjuk ecsettel is, és ronggyal is. A mélyedésekben, ecsetvonásokban, faragásokban szépen megül a sötétebb wax.
Ha kicsit elszaladt a kezünk, és soknak találjuk, akkor sincs semmi gond, átlátszó wax segítségével vissza tudjuk szedni a felesleget. A virágtartón ezt a technikát most nem alkalmaztuk, de egy régebben készült darabon megmutatjuk, hogy milyen hatást érhetünk el.

10. LÉPÉS: ESZKÖZÖK TISZTÍTÁSA
Tulajdonképpen ez már a bútor kinézetéhez nem ad semmi pluszt, de ugyanolyan fontos, mint az előkészületek. Hiszen, ha többször is használni szeretnénk ecsetjeinket meg kell tisztítanunk őket. Mivel vízbázisú festékről van szó, így vízben mossuk ki az ecseteket, majd szárítsuk meg.
A viaszos ecseteket, ha sűrűn dolgozunk vele nem szükséges elmosni, viszont ha huzamosabb ideig nem használjuk őket forró tisztítószeres vízzel megszabadíthatjuk a bútorviasztól.
Jó hírem van! KÉSZEN VAGYUNK! Ugye, hogy nem is olyan bonyolult! 

Jó alkotást, sok sikert, és gyönyörű megújult bútorokat kívánunk mindenkinek!
Ha a fent leírtak alapján mégsem boldogulnál, bútorfestő workshopjainkon elsajátíthatod a krétafesték használatának alapjait 😊Továbbá, ha bármilyen kérdésed van bútorfestéssel, vagy krétafestékkel kapcsolatban, NE TARTSD Magadban, keress bennünket bátran! 😊

Szeretettel: Andi és Regi💝